Életvezetési tanácsadás,  Üzleti tanácsadás,  Vezetői ismeretek

Célkitűzés okosan

A valódi célkitűzés

Amikor a célunk a mi célunk…

Az életünkben nagyon fontos, hogy folyamatosan legyenek céljaink. De az is lényeges, hogy jól tűzzük ki a célt, azaz kellően nagy legyen ahhoz, hogy meg kelljen küzdeni érte. Másrészt viszont ne legyen túl nagy, mert ha tudat alatt nem tudjuk elhinni, hogy el is érhetjük a célunkat, akkor az magában hordozza a kudarc lehetőségét. A célokról, a célkitűzésről nagyon sok írás, könyv jelent meg, de van egy terület, amivel a szakértők keveset foglalkoznak. Ez pedig az, hogy a célok valóban a MI céljaink legyenek, nem pedig valamely félelmünk kompenzálása.

Én szeretem a nagy autókat, miközben nem vagyok éppen az ideális férfi magasság megtestesítője. Gyakran hallom is, hogy biztos a kisebbségi érzésemet akarom kompenzálni a nagyobb autókkal. Pedig nem. Én valóban szeretem ezeket a nagy autókat. Városban inkább gyalog vagy „tömegekkel” közlekedem. Viszont a munkám az egész országot lefedi és a családdal is gyakran utazunk.  Ebből a szempontból pedig már nagyon nem mindegy, hogy egy kényelmes, nagy autóban utazok/utazunk vagy egy kisebb dobozban. Arról is meg vagyok győződve, hogy egy nagyobb autó, amiben „van anyag”, az nagyobb biztonságot is jelent az utazásnál.

De hozhatok egy másik autós példát is. Van egy kedves ismerősöm, egy francia borász. Prémium minőségű, „fiatalos” borokat készít, a vásárlói jórészt az „aranyifjak” közül kerülnek ki. Ez a társaság őt be is fogadta, rendszeresen hívták társasági eseményekre. De míg a vevői sportautókkal közlekedtek, addig a borász barátom garázsában egy Pick Up állt. Ezért aztán nagyon vágyott ő is egy sportkocsira, egy Ferrari volt a célja, álma. Három év után vett egyet magának, de fél év után eladta. Rájött, hogy az autót nem élvezi, nem tudja úgy használni ahogy szeretné. És ami a legfontosabb, arra is rájött, hogy a Ferrarival csak azt a félelmét akarta kompenzálni, hogy nem teljes értékű tagja a baráti csapatnak. A Ferrari egy téves cél volt, egy eszköz a valódi céljához, a teljesebb beilleszkedéshez.

Tehát amikor a céljainkat fogalmazzuk meg, jól gondoljuk át, hogy a cél valóban cél és a mi célunk-e, vagy csak egy eszköz, amivel a félelmeinket akarjuk kompenzálni. Mert lehet, hogy a valódi célunk másként, a személyiségünkhöz, az egyéniségünkhöz jobban passzoló módon is megvalósítható, elérhető.