Pénzügyek

Mi a különbség a faktoring és a követeléskezelés között?

A számlák kiegyenlítésére két hatékonyan működő lehetőséged is van: a faktoring a még le nem járt számlákhoz, valamint a követeléskezelés lejárt számlák esetén. Elsőre ez két azonos területnek tűnik, de sok különbség teszi őket más-más helyzetekben használható technikává.

Szeretnél a pénzedhez jutni? Két profi módszer is van rá!

A faktoringgal nem várod meg, amíg a fizetési határidő letelik, hanem gyakorlatilag átadod a még ki nem fizetett számlákat a faktorcégnek. Tőlük kapod meg a pénzt azonnal a még le nem járt számlák után, és itt a te dolgod véget is ér. Az ügyfeled határidőre fizet, tehát rajta sincs nagy nyomás, a te vállalkozásod pedig likvid maradhat.

A követeléskezelést pedig akkor veheted igénybe, amikor lejárt egy számlád fizetési határideje, de ügyfeled nem fizetett, vagy nem 100%-ban tett eleget a kötelességének. Ekkor felszólíthatod te magad is, hogy bizony van itt egy függőben lévő ügyetek, de jóval hatékonyabb, ha egy profi céget bízol meg azzal, hogy intézze ezt helyetted.

Tehát mire jó a faktoring?

Ez a vállalatfinanszírozási lehetőség stabilitást ad kis és nagy cégeknek egyaránt, a működés zökkenőmentesebb lesz, nem kell hitelt felvenned vagy átcsoportosítanod kisebb-nagyobb tételeket, hogy növekedni tudj. Minden munkád ellenértéke szédületes gyorsasággal nálad lesz: egy része akár számlázás után 24 órával, egy része pedig a tényleges kifizetéskor. Így ahelyett, hogy céged a vásárlóknál tartaná a pénzét, azonnal hozzájuthat ahhoz és a saját növekedésébe fektetheti.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az infláció mértéke miatt pénzed értéke folyamatosan csökken, így vállalkozásod mindenképp jobban jár, ha azt azonnal készhez kapja és elköltheti, mintha az összeg vásárlóhoz kihelyezve várakozik.

Mikor melyiket válasszam – a 3 legszembetűnőbb különbség

Most pedig lássuk, melyek a legfőbb különbségek:

Követeléskezelés:

  • ha a lejárt számláid ellenértékéhez akarsz hozzájutni
  • ha a fizetési kötelezettségére profi kommunikációval emlékeztetnéd az ügyfeledet
  • ha nem akarsz bajlódni a követeléssel, hanem azt profikra bíznád

Faktorálás

  • ha a még le nem járt, hosszú kifizetési idejű számlákat kvázi előfinanszíroznád
  • ha a céged likviditását javítanád drágább hitelkonstrukciók vagy a teljes veszteség helyett mindössze 2-3% jutalék belefér a sikerért
  • ha a behajtás terhét fel sem akarod venni