Életvezetési tanácsadás,  Üzleti tanácsadás,  Vezetői ismeretek

Gondolatok a mentorálásról

A világ soha nem látott mértékben változik. A robottechnika, a mesterséges intelligencia számtalan területen tüntette el az emberi munkaerő szükségességét. Talán soha nem volt olyan fontos, mint most, hogy folyamatosan fejlődjünk, hogy lépést tartsunk a változásokkal, a fejlődéssel. Ennek talán a legfontosabb szegmense a saját személyiségünk fejlesztése, fejlődése. Tudom, hogy ehhez rengeteg, könyv, hanganyag, szeminárium stb. áll a rendelkezésünkre, én mégis azt mondom, nagyon fontos, hogy ezek mellett megtaláljuk magunknak a saját mentorunkat és adott esetben mi is mentoráljunk.

Persze, nem azokra az emberekre gondolok itt, akik azt gondolják magukról, hogy ők már mindent tudnak. Hanem arra gondolok, hogy ha mi is elértünk már valamit, akkor másoknak segíthetünk abban, hogy ők is eljussanak oda, ahol mi tartunk. De ettől még nekünk magunknak is kell egy mentor, aki segít a továbblépésben, segít abban, hogy a könyvekből, hanganyagokból, szemináriumokból szerzett tudást megfelelően értelmezhessük, alkalmazhassuk.

Máskülönben úgy járhattok, ahogy én jártam a húszas éveimben. Elolvastam a Sikerkalauz 1-2-3-at. Az egy zseniális könyv, de én még nem voltam elég érett rá, rosszul értelmeztem, szó szerint vettem a könyv szavait. Én annak a könyvnek a hatására azt hittem, mindenkit szeretnem kell, ezért soha senkinek nem mondtam egy rossz szót sem. Nem védtem meg az igazamat, nem „ütöttem” vissza, ha megtámadtak. Balekká váltam, mert szó szerint vettem a könyvben leírtakat.

Nem csak érteni kell, amit olvasunk, hallunk, hanem megérteni is.  Mondok erre egy történetet:

Két fiatal vadász, akik miután letették a vadászvizsgát, azonnal el is indultak vadászni. Elindulnak a vad után és fél órán belül leterítenek egy díjnyertes szarvasbikát. Persze jól tudják, hogy nem tarthatják meg a kilőtt állatot, ezért elindulnak vele a vadászházhoz. Ahogy haladnak az erdőben, szembe találkoznak egy tapasztalt vadásszal. Az azonnal gratulál is nekik. A srácok csak annyit szólnak, hát ezt tudjuk. Aztán a vadász azzal folytatja, hogy ő nem akar beleszólni a srácok dolgába, de hadd javasoljon valamit. Ne a lábánál fogva vonszolják a vadat, mert az agancs folyamatosan bele fog akadni mindenbe, a gyökerekbe és így sokkal nehezebb lesz húzni, ráadásul így az agancs könnyen meg is sérül, márpedig egyedül az agancs az, amit a ifjú vadászok megtarthatnak maguknak. A srácok elgondolkoznak ezen és megfogadják az öreg tanácsát. Így haladnak tovább. Kis idő elteltével az egyik megszólal: Hát, tényleg tapasztalt ez az öreg vadász, így valóban sokkal könnyebben, haladunk. Mire a másik. Az igaz, de közben egyre távolodunk a vadászháztól.

Hát ezért van szükség az önfejlesztés mellett egy jó mentorra, aki segít abban, hogy az elméleti tudásból a gyakorlati életben is jól hasznosuló szokásokat, megfelelő viselkedésmintákat tudjunk kialakítani, hogy ezek támogassanak bennünket a fejlődésünkben a sikeres és boldog életünkben.

Tulajdonképpen egy ilyen „mentori szerepet” lát el a tagjai számára a FALCON Business Club is.